Társasjáték

2005/12/26

Itthon. Nem kommentelt senkisem. Deszar.
Nem írok a karácsonyról, mert olyan volt, mint mindig. A mindig az itt jót jelent.
Volt azért egy szürreális pillanat. Huszonötödikén este Ahmed, a mauritániai tolmács, akivel Afrikában jártam, küldött egy sms-t. Így szólt: "MEGSZULETETT A MEGUALTO. A TOBBI RAJTAD MULIK". Ahmed muzulmán, és amikor legutóbb találkoztunk, megfenyegetett.
Amúgy Vonnegutot olvastam, a Bajnokok reggelijét, ami föl is kúszott a dobogóra nálam az Ötös számú vágóhíd meg az Éj anyánk mellé. Alább ebből részletek, hátha valaki kedvet kap.

"Amikor Dwayne Hoover és Kilgore Trout találkozott, az országuk messze a leggazdagabb és legerőseb ország volt a bolygón. Az övé volt a legtöbb élelem és ásvány és gép, és azzal fenyegette a többi országot, hogy ha fegyelmezetlenkednek, nagy rakétákat lő rájuk vagy repülőgépekről meghajigálja őket különféle dolgokkal.
A legtöbb más országnak kutyagumija sem volt. Sokukban már élni sem lehetett. Túl sok volt bennük az ember és túl kevés a hely. Már eladtak mindent, ami ért valamit, már nem volt mit enni, és az embrek mégis állandóan basztak.
A baszás volt az, amivel a kisbabákat csinálták.
(...)
A kamion harminckilencezer kiló spanyol olajbogyót szállított. Troutot a Lincoln-alagút szájánál vette föl. Az alagutat annak az embernek a tiszteletére nevezték el, akinek volt bátorsága és fantáziája törvénnyel megtiltani a rabszolgaságot az Amerikai Egyesült Államokban. Ezt az újítást nemrégen vezették be.
A rabszolgákat egyszerűen szélnek eresztették. Nem volt kutyagumijuk sem. Könnyen föl lehetett ismerni őket. Feketék voltak. Most hirtelen szabadon járhattak-kelhettek.
(...)
Figyeljetek: Nyuszi elment a katonaiskolába, ahol nyolcévi szüntelen sportolás, buzerálás és fasizmus volt az osztályrésze. A buzerálás abból állt, hogy az ember bedugta a hímvesszőjét a másik segglukába vagy szájába, vagy más dugta az övébe. A fasizmus meglehetősen népszerű politikai filozófia volt, amely szentnek tekintette azt a nemzetet és fajt, amelyhez a filozófus történetesen tartozott.
(...)
A sok kitüntetést mind a második világháborúban érdemelte ki, amelyet a robotok azért rendeztek, hogy Dwayne Hoover szabad akarattal reagálhasson egy ilyen világégésre. A háború olyan extravagáns volt, hogy szinte alig akadt robot, amely ne játszott volna szerepet benne. Harold Newcomb Wilbur azért kapta a kitüntetéseit, mert japánokat ölt, akik sárga robotok voltak. Rizzsel üzemeltek.
(...)
A szüleid veszekedőgépek voltak és önsajnálógépek voltak. Az anyád arra volt programozva, hogy szitkokat szórjon az apádra, mert selejtes pénzkeresőgép, az apád meg arra volt programozva, hogy szitkokat szórjon őrá, mert selejtes házvezetőgép. Arra voltak programozva, hogy szitkokat szórjanak egymásra, mert selejtes szeretkezőgépek.
Aztán az apád arra volt programozva, hogy döngő léptekkel kimenjen a házból és bevágja az ajtót. Ez automatikusan átalakította az anyádat sírógéppé. Akkor az apád elment a kocsmába, ahol más ivógépek társaságában berúgott. Aztán az ivógépek mind elmentek a bordélyba, ahol baszógépeket béreltek. Aztán az apád hazavánszorgott, és bocsánatkérőgép lett belőle. Az anyád meg átalakult nagyon lassú megbocsájtógéppé.
(...)
STB."

4 Comments:

Blogger Sven said...

Vonnegut "dűt borít". Nálam a Börleszké az első hely:)

27/12/05 10:52  
Blogger bitadani said...

én azt olvastam tőle először, szal lehet mondani, hogy attól kaptam a kedvet a többihez :)

27/12/05 12:09  
Blogger pollner said...

Én legutóbb a Mesterlövészt olvastam tőle, előtte meg azt, amiben modern festő, akinek az óriási ávsznairól lepergett az összes festék... (Mi is a címe - pedig az egyik elgjobb könyve!)

Vele is az a bajom (mint Hraballal, vagy Updike-kal), hogy a könyvesboltab képtelen vagyok emlékezni rá, melyik könyvei vannak meg otthon...

29/12/05 15:02  
Blogger bitadani said...

sztem a kékszakáll, amire gondolsz, bár nem olvastam... és a mesterlövészt sem... tehát van még mit pótolni :)

amúgy tegnap három év után visszakaptam a börtöntölteléket, szal annak fogok legközelebb nekiugrani...

ami meg a könyvesboltokat illeti, engem borzasztóan idegesít, hogy egyesével jelennek meg az új kiadások, és mire a következő kijön, az előző elfogy, és ajándékba is mindig csak a legfrisebbet lehet adni, mert csak az kapható - most épp a bajnokok reggelije.

2/1/06 00:28  

Megjegyzés küldése

<< Home