Társasjáték

2006/05/10

A Párizsban élők alig egyharmada született Párizsban. Az észak-afrikai bevándorlók a városban elszórtan élnek, de a Montmartre alján, az Aranycsepp negyedben ma is találni valódi muzulmán negyedet. (Itt a turistát a Marlboro hangsor ismétlésével üdvözlik tapasztalataink szerint.) A szintúgy Párizs-szerte megtalálható feketék többsége karibi, tengerentúli tartományokból érkezett.
Már-már az észak-afrikai és fekete populáció létszámával vetekszik az ázsiai (főleg kínai) bevándorlóké. A Monoprix áruházban vagy a Notre Dame körüli ajándékboltokban szinte kizárólag őket találjuk a pult mögött, míg a Centre Pompidou környékén egy éttermekkel teli kisebb, a külvárosokban pedig több, toronyházakkal tűzdelt nagyobb kínai negyed is föllelhető. A pakisztáni és indiai bevándorlók a Porte Saint Denis környékén saját utcávál (Passage Brady) bírnak, ahol az éttermeken túl csakis fodrászatokat találni.
A Párizsban töltött öt nap alatt többet ültünk metrón (ami bár gyors és kényelmes, nem tartozik a legelegánsabb megoldások közé) mint idehaza egy hónap alatt, és közben egyetlen arabozást, négerezést, ferdeszeműzést nem hallottunk - ahogy másutt sem.
Mindezt (ha nyálas is) azért írom le, mert az imént töröltem a linkek közül valakit, aki úgy véli: tréfás dolog volna kiírtani a cigányságot. (És hogy ne maradjon homályban ez sem: a játékos magát minduntalan MSZP-szavazókét azonosítja.)

3 Comments:

Blogger bitadani said...

msn-ről lásd fönt...
(és bocs, hogy nem megyek holnap.)

11/5/06 21:52  
Blogger duso said...

es a fidesz szavazok ki akarjak irtani a ciganyokat?:DDD
vagy ennek mi koze ahhoz hogy mszps?

12/5/06 13:19  
Blogger bitadani said...

a baloldaltól (ha ideológiákra gondolunk most, és nem feltétlen pártokra) távolabb áll az etnikai politizálás, a faji diszkrimináció, a kirekesztés, igen.

12/5/06 16:56  

Megjegyzés küldése

<< Home